A hely, ahol itthon vagyunk – Helytörténeti séták a Közösségek Hetén

Számos intézmény, közösség szervezett helytörténeti sétát, hogy bemutassák a település történetét, hagyományait, fontos épületeit, intézményeit, épített és természeti értékeit az érdeklődőknek.   

 

Répcelakon a helyi Nyugdíjas Klub tagjai számára szerveztek városnéző sétát, amelynek első állomást a hajdani, megyei főispánt (Radó Kálmán) is adó, 1710-től a faluba telepedő Radó-család kastélyának maradéka, az 1997-től műemléki védelem alatt álló kertészlak romos épülete jelentette. Innen a néhány éve épült, modern római katolikus templomba vezetett az út. Végezetül a városi gyűjteményt tekintették meg, amelynek a legizgalmasabb része az ipartörténeti kiállítás, amelyeknek a ma is működő sajtgyár és a szénsav gyár jogutódja a „zászlóshajói”.

 

 

A Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontja szakvezetéses sétát hirdetett a Közösségek Hetén Arborétumába. Bakos György főkertész kalauzolt végig az érdeklődőket az angolparkon, ahol megcsodálhatták a tavaszi színekben díszlő növényeket, a magnóliák pompáját, a medvehagyma-virágzás szőnyegét.

 

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár égisze alatt 2016 óta működő Helytörténeti Klub szervezett rendhagyó látogatást az Egyházmegyei Könyvtárba, amely ma 80 000 kötetet számlál. Az intézményt további, önálló könyvtári egységek egészítik ki, mint pl. Herzan püspök több mint 4000, Mikes püspök több mint 2000 kötetes könyvtára. A legkorábbi darab egy hatalmas méretű és súlyos, 11. századi német, énekes „könyv”. Százas nagyságrendű az ősnyomtatványok mennyisége. A míves könyvtári berendezést az alapító püspök, Szily János által beszerzett földgömbök és Stornó Ferenc mennyezeti festményei teszik teljessé. A Prágában született Herzan püspök könyvtárban láthattuk az első cseh nyelvű bibliát, de a püspök pásztorbotjának címeres bőrtokját is. Természetesen előre bejelentkező kutatókat is fogadnak a világ minden tájáról.