Országszerte zajlanak a megyei programok a Közösségek Hetén

Május 8-án országszerte elindult a Közösségek Hete színes, izgalmas programokkal. Ízelítőül néhány megyei rendezvény, amely már sikeresen lezajlott a programsorozat keretében.

 

Május 6-án, 11 órakor vette kezdetét a 2017-es Miskolci Grafikai Triennále a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galériában, amely egyben a Közösségek Hete országos programsorozat Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyitányát is jelentette.

A grafikának, a művészet ezen ágának közösségalkotó ereje vitathatatlan: a programra a Magyar Grafikusművészek Szövetsége szakmai utazást szervezett Budapestről, ezen kívül számos hazai és nemzetközi szakember, művész és nagyszámú rajongó is részt vett az eseményen.

„Miskolc a grafika fővárosa volt egykor, a kérdés, lehet-e újra? Ez hagyomány és örökség. Hagyomány, mert az én generációm már beleszületett, és örökség, mert átvesszük” – hangsúlyozta dr. Tóth Arnold a Herman Ottó Múzeum megbízott igazgatója ünnepi beszédében.
Az idei nagydíjat megosztva ítélte oda a szakmai zsűri: Varga Éva és Jónás Péter képzőművészek kapták.

A fantasztikus, több helyszínen zajló kiállítássorozat a Közösségek Hete alatt keddtől vasárnapig mindennap megtekinthető.

Aki ellátogat a Triennálera az megtapasztalhatja, hogy Miskolc ismét kiérdemelte a grafika fővárosa címet!

 

 

Akikre büszkék vagyunk – Híres roma származású emberek” címmel nyílt kiállítás a Miskolc Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzatának Irodájában május 8-án.

Az eseményen az önkormányzat elnökének, Váradi Gábornak köszöntője után Lichtenstein Raymond a Cselekvő Közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt kulturális közösségszervező mentora röviden ismertette a projekt céljait, a Közösségek Hete életre hívásának gondolatát.

Váradi Gábor megosztotta a résztvevőkkel, miért jött létre a kiállítás, példákat említve a tablókon lévő személyek közül, megjegyezvén: “…mindannyian sokat tettek azért, hogy a negatív társadalmi jelenségeket enyhítsék”.

Tamás Attila részletesebben bemutatott egy-egy hírességet a tablón láthatók közül, akik életükben felvállalták roma származásukat, gyakran halmozottan hátrányos helyzetből indultak, de sikerült a kitörés számukra, példát mutatva ezzel sorstársaiknak.

Csendes József kiemelte, hogy a közismerté vált művészek mellett is nyitott szemmel kell járjunk, és tisztelnünk kell mindazoknak a hétköznapi hősöknek a munkáját, tudását, akik napjainkban is közöttünk élnek.

 

A kiállítás a Közösségek Hetén, hétfőtől péntekig megtekinthető mindennap, 9 és 16 óra között. Az érdeklődő látogatóknak folyamatosan előadásokat tartanak a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkatársai.

 

A kiállítást összeállította: Tamás Attila (roma aktivista), Gulyás Klára (roma kulturális fejlesztő) és Csendes József (szociológus).

 

 

 

A Kőszegen működő közösségeket, civil szervezeteket hívta közös gondolkodásra

Kőszeg Város Önkormányzata és a Jurisics-vár Művelődési Központ május 8-ra a Közösségek Hete alkalmából. A fórumon összesen 15 intézmény, szervezet, egyesület, klub meghívott vezető képviselői jelentek meg, hogy egy remélhetőleg sikeres pályázat (CLLD) lehetséges felhasználásáról beszélgessenek.

A civil Fórumot Ilon Gábor Vas megyei közösségfejlesztő mentor nyitotta meg, aki bemutatta a Cselekvő közösségek projektet, valamint a Közösségek Hete Vas megyei programjait.

Ezt követően a város alpolgármestere, Básthy Béla beszélt arról, miért fontosak a civil közösségek, milyen a város és a helyi közösségek kapcsolatrendszere. Végezetül Pócza Zoltán moderálásával a beadott CLLD pályázat egyes területeinek problémáit (pl. belső pályáztatásra felkészülés, döntési mechanizmusok, felelősség) beszélték meg a jelenlévők.