Programkavalkád országszerte

Szerdán is számos program várta a kicsiket és nagyokat országszerte a Közösségek Hetén.

 

Pünkösdi királyválasztás Furtán

Pünkösdi népszokásokkal ismerkedtek meg a furtai aprók a Közösségek Hete országos program keretén belül. A Leg-a-láb nevet viselő kreatív művészeti csoport legkisebb közössége, az „aprók”, mondókákat, dalokat tanultak, pünkösdi koszorút, koronát készítettek, majd királyt és királynét választottak.
Kusiczki Éva pedagógus arról tájékoztatta Sári Éva Hajdu-Bihar megyei mentort, hogy jelenleg 17 fős a település legkisebbjeit összefogó közösség. Az 5-10 éveseket tömörítő csoportban a gyerekek első sorban a helyi hagyományokkal ismerkednek. Furta vezetése azt szeretné, ha a most stabil alapokra helyezett és következetesen végzett hagyományőrző munka később megtérülne, javulna a népességmegtartó képesség, tovább erősödne a lokálpatriotizmus Furtán.

Hajdú-Bihar megye 1100 lelkes községe Furta, rendkívül gazdag népművészeti értékekkel rendelkezik. A furtai hímzés minták bekerültek az országos értéktárba, de a pásztorkodás és a lakodalmas hagyományok is csaknem változatlan formában maradtak fenn. A mély vallási gyökerekkel rendelkező bihari település komolyan veszi az ünnepkörökre épülő családi, közösségi események magtartását.

 

Zeneovi Balatonalmádiban

A Balaton keleti felén évekkel ezelőtt nagy sikerrel útjára indított Zeneovi esélyegyenlőségi programot elevenítette fel szerdán a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület a Balatonalmádi Játékpontban a Közösségek Hete rendezvénye alkalmából. A korábban óvodákban bemutatott program lényege, hogy a gyerekek a zene segítségével játékosan sajátítsanak el olyan készségeket, amelyek később hasznukra lehetnek, illetve megszerettessék velük a zenét, a táncot, a közösségi együttlétet. Ebben a partner a Jávor Pál Nemzeti Cigányzenekar volt, Kalló Zoltán prímás vezetésével. A rendezvényen nemcsak népszerű gyerekdalok hangzottak el, de több klasszikus darabból is felcsendültek ismerős dallamok, részletek a gyerekek és persze szüleik legnagyobb örömére. A zene pedig összeköt, legyen az fiatal vagy „régebb óta” fiatal, amit a szerdai rendezvény is jól példáz.

 

“Vendégségben a hajdúknál” – a csigacsinálás fortélyai

A vámospércsi Művelődési Ház és Könyvtárban működő Háziasszonyok Klubja 2017. május 10-én a Közösségek Hete keretében “Vendégségben a hajdúknál” címmel hagyományos csigacsinálásra invitálta a város polgárait. A jó hangulatú klubfoglalkozásra idősebbek és fiatalabbak érkeztek, ismerkedtek, beszélgettek s közben megismerték és megtanulták a csigatészta pöndörítés fortélyát.

 

Bemutatkozott a miskolci Ju Jitsu Egyesület

Miskolcon Mellik Béla neve ismerősen cseng mindenkinek, aki űzte, űzi vagy oktatja  a harcművészetek valamelyik irányzatát. A 7 danos ju jitsu mester hosszú évek óta foglalkozik küzdősport oktatással, az ifjúság sportnevelésével, közvetíti a sport közösségépítő üzenetét tanítványai felé. Sikereit jelzi, hogy a 2017. évi magyar bajnokságon egyesületük sportolói 20 aranyérmet, 18 ezüstérmet és 17 bronzérmet szereztek. Ezen kívül számos Európa- és világbajnok sportoló is az ő ösztönzésére, példájára kezdett el foglalkozni a sportolással.

A Közösségek Hetén szerdán tartottak három különböző bemutatót. A program első részében Brasil Ju Jitsu és Grapling edzést tartottak 5-14 éves korosztálynak, majd a folytatásban 14 éven felülieknek. Este a nagy népszerűségnek örvendező MMA (kevert harci művészet, szlengben: “ketrecharc”) bemutató edzésre került sor.

Mellik Béla azt nyilatkozta: ez utóbbi esetében, noha durva sportnak tűnhet, sokkal kötöttebb szabályrendszert alkalmaznak, mint pl. a Ju Jitsunál, így dojojukban (amelyben impozánsan magasodik a szemlélő elé a régió egyetlen edző “ketrece”), betartva a szabályrendszert, egyetlen sportoló sem sérült meg, mióta elkezdtek ezzel a sportággal is foglalkozni. A mester kiemelte, hogy a küzdősportok, a harcművészetek megfelelő irányítással fegyelemre, figyelemre, egymás iránti tiszteletre, megbecsülésre tanítanak és nem utolsó sorban a közösség, mint érték fontosságára hívják fel a figyelmet. Tanítványaival, edzőtársaival egy hatalmas közösséget, családot alkotnak, akik nem csak a dojoban, hanem az edzéseken, versenyeken kívül is szívesen töltik egymással szabadidejüket.