Programkereséshez görgess a lap aljára!

 

TÉMAJAVASLATOK

a Közösségek Hete programok megvalósításához

       

Az intézmények, közösségek bármilyen olyan programmal csatlakozhatnak a rendezvénysorozathoz, amely képviseli a Közösségek Hete eszmeiségét.

 

                •   „Együtt lenni, együtt tenni jó” – Tegyünk együtt a közösségünkért, közösségi akció

A közösség ereje egy-egy közösségi akció megtervezésében, megszervezésében és lebonyolításában is megmutatkozik. A településen élők lehetőség szerint fogjanak össze egy közös jó cél érdekében, s együtt – akár valamely egyházi szervezet, helyi karitász vagy helyi segítő civil szervezet bevonásával – valósítsák meg azt.

                Kulturális Örökség Európai Éve

A Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva olyan programok megvalósítását várjuk, melyek ráirányítják a figyelmet Európa, s ezen belül h  azánk gazdag és sokszínű kulturális örökségére, értékeink megóvásának szükségességére.

                „Közösség-be-vezető” – Szakma-ismereti műhely fiataloknak

A fiatalok, fiatal közösségek számára szervezett műhely célja, hogy megismerkedjenek a helyi mesteremberekkel, s az általuk végzett tevékenységgel. A program gyakorlati tapasztalatszerzés útján segítséget nyújthat a fiatalok pályaválasztásához, és kedvet csinálhat egyik vagy másik mesterség elsajátításához. Reményeink szerint egy hosszabb távú, gyümölcsöző együttműködés első lépése lehet a program, mely generációkat kapcsol össze, helyi erőforrásokat hasznosít közösségépítéshez, hidat képez a nonprofit, állami és forprofit szektor között, és növeli a helyi értékek megbecsülését, a település iránti felelősség-vállalást.

              •   „Szakmai közösségek bemutatkozása”

A civil szervezetek, kulturális intézmények szakmai fórumokon, műhelymunkák, workshopok keretében vitathatják meg a szakma új kihívásait, módszereit, jó gyakorlatait, a közösségek intézményi bevonására, a közösségi élet szervezésére, az intézményi nyitottság és nyitás, az esélyegyenlőség lehetőségeire fókuszálva. Az intézmények könyvtári, múzeumi, közművelődési „közösségek napjában” is gondolkodhatnak.  

              •   “Kiváló közösségépítő” cím

A Kiváló közösségépítő cím létrehozásával azokra a lelkes civil (nem hivatásos) közösségfejlesztőkre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, akik nap, mint nap igen sokat tesznek közösségük épüléséért, szépüléséért. A cím adományozását a település bármely intézménye, közössége meghirdetheti, s a település lakói által adott ajánlások alapján nyerhető el. Az oklevél átadására ünnepélyes díjátadón kerül sor. Az oklevél mellé helyi felajánlásokból ajándékcsomagot állíthat össze a közösség. A díjátadás után a nyertes röviden bemutatja példaértékű közösségépítő tevékenységét, elért eredményeit, másokat is buzdítva hasonló helytállásra.

              •   Flash mob

Olyan flash mob-okat várunk, melyek kifejezik a közösségi összetartozás érzését. A nyilvános helyen szervezett villámcsődületekről készült fotókat, videófelvételeket közzétesszük a honlapunkon, illetve a közösségi médiában, Facebook oldalunkon és YouTube csatornánkon egyaránt.

              •   Gyertek hozzánk vendégségbe! – Bemutatkoznak a települések közösségei

A program célja, hogy a településen működő közösségek megismerjék egymást, közös tevékenységeket kezdeményezzenek, egyúttal bemutatkozzanak a nagyközönségnek is.

Ez a programelem arra is lehetőséget ad, hogy a településeken működő civil csoportok, helyi civil szervezetek és intézmények párbeszédet indítsanak a közös munka, az összefogás lehetőségeiről.

              •   Nyílt nap a kultúra csarnokaiban

A múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, valamint a falaik között működő közösségek nyílt nap keretében mutatkozhatnak be a nagyközönségnek. A nyilvános próbák, klubfoglalkozások alkalmával új, lelkes tagokat toborozhatnak, eközben népszerűsítik az adott tevékenységet, s a szabadidő klubközösségben való eltöltését. Az intézmények bemutathatják, milyen infrastruktúrát – helyet/tereket, szakmai támogatást tudnak nyújtani a helyi közösségek, közösségi igények, új kezdeményezések számára.

              •   Ilyenek voltunk, ilyenek vagyunk – közösségünk egykor és ma

Az intézmények, illetve közösségeik pl. kiállítás, beszélgetés, vetítés vagy egyéb programok keretében mutathatják be múltjukat, jelenüket, jövőjüket egymás, valamint a nagyközönség számára. Sor kerülhet régvolt közösségek, elszármazottak találkozójára, generációk közötti tapasztalatcserére és tudásátadásra.

              •   A hely, ahol itthon vagyunk – Helytörténeti séta

Az örökségséták a település értékeinek feltárását, bemutatását tűzik ki célul. A lokálpatrióták, helytörténészek, muzeológusok által vezetett túrák a helyi természeti, épített, néprajzi, történeti emlékeket, nevezetes épületeket, szobrokat, útmenti kereszteket keresik fel, felelevenítve a hely történetét, szellemiségét.

TALÁLD MEG A HOZZÁD ILLŐ PROGRAMOT!

2017, május

Események szűrése

Nincs esemény