Tarts velünk a Közösségek Hetén! / 1.

A Közösségek Hetéhez csatlakozott programok egy része nemcsak ismereteket és élményeket nyújt, de kellemesen át is mozgat. A helytörténeti séták vagy a vezetett kirándulások alkalmasak arra, hogy különösebb megerőltetés nélkül, de mégis aktívan fedezzünk fel egy-egy települést vagy tájat, megismerve a hely jellegzetes – épített, kulturális vagy természeti – értékeit. Ezeken a könnyű sétákon bármely korosztály bátran részt vehet. A Közösségek Hete közreműködőinek színességét bemutató sorozatunk első darabjában ezekből a sétálós programokból válogattunk egy csokorra valót.

 

A 2009-ben alakult Bakonyalja Barátai Egyesület az UNESCO Bakony-Balaton Globális Geopark partnereként aktív formálója annak az egyre bővülő „geoközösségnek”, mely a földtani értékek megőrzése és bemutatása céljával szervez „geoprogramokat”. Május 14-én is egy szakvezetéses földtani kirándulásra, azaz geotúrára várják az érdeklődőket, akik a Badacsonyt új szemszögből, a természet és a kultúra viszonyrendszerében ismerhetik meg. A túra hívó szavai: a titkos receptúrával készülő ürmös bor, Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor halhatatlan szerelme, a Rózsakő legendája, a tekintélyt parancsoló Ranolder-kereszt, Keresztury Dezső adomái, és még sok más rejtett érték…

 

Hol? Találkozó: Badacsony (Veszprém megye), Római út – Kisfaludy Sándor utca kereszteződése, parkoló

Mikor? Május 14., 10.00

 

A döbröntei Szarvaskör Egyesület 2016-ban alakult meg, de tagjai már évek óta együtt dolgoznak a Xantus János Természet- és Környezetvédelmi Oktatóközpontban. A Bakony szépségeit és értékeit mutatják be és népszerűsítik olyan aktív programokkal, mint a geotúrák, a játszóházak vagy a vezetett séták. A Közösségek Hetén Gannán, az Esterházy Mauzóleumban, illetve Döbröntén, Szarvaskő váránál biztosítanak idegenvezetést az érdeklődők számára, de részt vesznek a Pápa környékén működő közösségek Civil Majálisán is kézműves foglalkoztatóval. 

 

Hol? Döbrönte/Ganna (utóbbi helyszínen jelentkezés függvényében), Veszprém megye

Mikor? 2017. május 14. (pontos információ később)

 

A Nógrád megyei Patak Község Önkormányzata a festői település bemutatására két aktív programmal is készül: a május 12-i „Örökség séta” keretében a település épített táji örökségeivel ismerkedhet az érdeklődő, május 13-án pedig a Művelődési Ház és a Könyvtári, Információs és Közösségi Hely várja nyitott kapukkal és színes programokkal a betérőt. Ezen a napon lehet csatlakozni a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület biciklitúrájához is („Kerékpártúra az Örökségeink Útján Zöldúton”), hiszen az aktív felfedezés lesz igazán maradandó emlék!

 

Hol? Patak, Nógrád megye

Mikor? 2017. május 12-13.

 

Tarts velünk a Közösségek Hetén!