Tarts velünk a Közösségek Hetén! (10)

Már 4. napja dübörög a Közösségek Hete, s még koránt sincs vége! Országszerte közel 900 színes program várja a közösségi értékek iránt elkötelezett érdeklődőket. Bízunk abban, hogy a rendezvény eléri fő célját, vagyis felhívja a figyelmet egyre inkább elmagányosodó társadalmunkra, egyúttal a közösségek szükségességére, a közösségi kezdeményezésekre, valamint azokra az élményekre és értékekre, melyeket egy közösség tagjai számára nyújthat.

A következő programokat ajánljuk:

  • Varsány 

A Nógrád megyei Varsányban a helyi önkormányzat a község civil szervezeteivel – kiemelten a Varsányi Faluszépítő, Hagyományőrző és Kulturális Egyesülettel – összefogva a Közösségek Hetén számos programmal várják az érdeklődőket.

Csütörtök – “Palóc mesék és dalok napja”. A Muskátli Hagyományőrzők meghívására a rendezvényre látogatnak a Nógrádsipekiek és Rimóciak, akikkel közösen népi énekeket, táncokat és népviseletet mutatnak be. Az együttes tagja Bárány Antalné, a Népművészet Mestere, aki palóc meséket fog mondani kicsiknek és nagyoknak. Helyszíne a Falumúzeum. Péntektől – “Virágzó porta – virágzó közösségek”: a Kézművesportán várják a látogatókat. Szombaton a környék kézműves mesterei tartanak kiállítást és vásárt. Vasárnap kórusoktól lesz hangos a porta, melyhez a Varsányi Borbarátok kínálják a finom borokat. E gazdag programsorozattal is bizonyítják a Varsányiak, hogy bár egy közösség identitásának megalapozásában fontos szerepe van a hagyományoknak, de nem lehet kizárólag a múltba révedve élni, a fennmaradáshoz tenni is kell! http://varsany.hu/kozossegek-hete-varsanyban/

  • Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

A Szépművészeti Múzeum Önkéntes Programja 2006-ban, a világ nagy múzeumainak példája nyomán született, ma 120 lelkes önkéntes tevékenykedik benne folyamatosan.
A Közösségek Hetére az Önkéntes Program több területét mozgósították: a program kitalálásában és lebonyolításában közösen vesznek részt információs pultos, múzeumpedagógián, adminisztrációs területen, illetve a Baráti Körben aktív önkéntesek.

A Közösségek Hete rendezvényhez kapcsolódóan a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Önkéntes Programja egy különleges ajándékkal készült: 7 napig elérhető speciális látogatói útvonallal várják a látogatókat. Járja végig az önkéntesek által javasolt útvonalat, és döntse el, melyik műtárgy fejezi ki „közösséggel” kapcsolatos gondolatait! Ha kedve tartja, a séta után ossza meg gondolatait az információs pultban lévő önkéntesekkel!

Szombaton Nyílt Napra hívják az érdeklődőket: lesz kincsvadászat, körséta, élő műtárgyas vezetés, kreatív foglalkozás, infópontok az Önkéntes Programról. A Múzeum a délután erejéig a Közösségeké lesz, sőt egyes műtárgyak még beszélni is fognak arról, hogy milyen a Magyar Nemzeti Galériában önkéntesnek lenni. http://www.onkentes.szepmuveszeti.hu

 

  • Nagy Gyula Területi Múzeum, Orosháza

Az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum munkatársai elhatározták, hogy a környékbeli iskolások segítségével 4.000 darab kicsi monogramos téglát készítenek, melyekből aztán egy mini középkori templomot építenének fel. Közösen vallják, hogy minden téglácska ugyanolyan fontos az összetartozást szimbolizáló templomban, mint ahogyan mindenki a társadalomban! 2016. szeptembere és 2017. április között már 30 települési iskolában jártak. A május 8-13. közti időszakban a központi településen, Orosházán szeretnének minél több helyre eljutni, vagy minél többeket a múzeumba elcsalni, hogy végül a megfelelő mennyiségű téglácska elkészülhessen. Erre a kis templomocskára, a közösségek összetartozását szimbolizáló fényképeket szeretnének később majd vetíteni. A vállalkozáshoz sok sikert kívánunk! Segítsünk minél többen, találkozzunk Orosházán! http://www.ngytm.hu

  • Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém

“Közösségek Otthona a Múzeum” – Csütörtökön 16 órakor a Laczkó Dezső Múzeum Ifjú Muzeológusok Körének tagjai tartanak tárlatvezetést a múzeum „Szellem … a tárgyban, a …helyben, … a képben” című állandó kiállításában. Rendezvényeiken az elmúlt években többször is sikeres programelem volt, amikor az általános iskolák felső tagozatos diákjai a saját nyelvükön, fiatalos szóhasználatukkal mutatták be kortársaiknak az időszaki, illetve állandó kiállításokat. A Közösségek Hete rendezvényen a múzeumi szakkör 6-8 általános iskolás tagja mutatja be a Veszprém megye történetéről szóló állandó kiállítást, felosztva maguk között az őskortól napjainkig terjedő történelmi korszakokat.

Az Ifjú Muzeológusok Körét a Laczkó Dezső Múzeum 2015-ben hívta életre. Foglalkozásaikon a diákok megismerhetik a múzeum kiállítóhelyeit, gyűjteményeit, az intézmény különböző osztályain folyó munkát, valamint részt vehetnek különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon.
Ismerjük meg a jövő muzeológusait, moderátorait!

17:00 órától bemutatkozik a Múzeumegylet. A száz éves hagyományokra épülő, aktívan csaknem negyven éve tevékenykedő Veszprémi Múzeumegylet várja előadásokkal, kerekasztal beszélgetéssel régi és leendő tagjait.
Az egyesület célja, hogy mindaz, ami történetileg, kulturálisan egy adott közösséghez tartozik, az közkinccsé váljon. Rendezvényükre minden érdeklődőt szeretettel várnak! http://ldm.hu/hu/muzeumegylet

18:00 órától a Veszprémi Egyetemi Színpad – a Pannon Egyetem hallgatóiból alakult alkotóműhely – bemutatkozó előadással várja a Közösségek Hete rendezvényre érkezőket! A VESZ 2016 ősze óta állandó vendége és közreműködője a Laczkó Dezső Múzeum rendezvényeinek, közösségi terei adnak helyet a próbáknak, premier előadásoknak. A sikeres együttműködés újabb állomása a Közösségek Hete, ahol ezúttal a szélesebb közönség előtt is bemutatkozhatnak. A program során új előadásukat, improvizációs gyakorlataikat láthatják az érdeklődők, a múzeumi tér interaktív színházzá válik. Mindenkit szeretettel várnak!

 https://www.facebook.com/veszpremiegyetemiszinpad/ http://ldm.hu/hu/rendezvenyek/kozossegek-otthona-a-muzeum

  • Beregei Múzeum, Vásárosnamény

„Naményi vagyok, nem turista” címmel izgalmas várostörténeti sétára invitál a vásárosnaményi Beregi Múzeum. A séta során az érdeklődők felkereshetik a város történetileg fontosnak számító épületeit, tereit, ahol érdekes, sokak által nem ismert információkkal, történetekkel, képekkel szeretnék közelebb hozni a városlakókat múltjukhoz, kulturális örökségükhöz. Számítanak természetesen a résztvevők felidézett emlékeire, amelyek a közös tudást továbbgyarapítják. 

Találkozzunk a Közösségek Hetén!