Tarts velünk a Közösségek Hetén! / 2.

A Közösségek Hete alkalmat ad arra, hogy egy-egy település közösségei, intézményei, civil szervezetei bemutassák együttműködésük gyümölcseit, s az egész települést megmozgató közösségünnepet rendezzenek. A Közösségek Hete részvevőit bemutató sorozatunkban az ilyen törekvésekből válogattunk.  

 

A mágocsi Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézmény 2014-ben alakult, s magába foglalja a külön épületben álló Könyvtárat, a Művelődési Házat, a Helytörténeti Gyűjtemény és Alkotóházat, a Rendezvényházat és a Tekepályát. A Mágocs városában és a mikrotérségben folytatott színes tevékenységükből a Közösségek Hetén az „Együtt tenni, együtt lenni jó” elnevezésű, az egész hetet felölelő programsorozatuk nyújt ízelítőt: lesz szakmai workshop, életre kel a helytörténeti gyűjtemény, diákok napja, sportnap, a helyi közösségek múltját és jelenét bemutató Múlt(cool)-túra, valamint német nemzetiségi program is.

 

Hol? Mágocs, Baranya megye – Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézmény

Mikor? 2017. május 8-14. (minden nap más-más program)

 

A bódvaszilasi Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár szervezi és fogja össze a Közösségek Hetén a Bódvaszilasért Baráti Kör, a Bódvaszilasi DUTRA Barátok Társasága, a Bódvaszilas Községi Sportegyesület, a Szivárvány Nyugdíjas Klub, a Bódvaszilasi Napköziotthonos Óvoda, a Bódvaszilasi Körzeti Általános Iskola rendezvényeit. Erre az alkalomra a közösségek webes közösségi oldalt hoznak létre, történelmi falusétát szerveznek, játékos településismereti vetélkedőt és a Szilasi Esték keretében két előadást rendeznek – az egészséges életmóddal és a település történetével kapcsolatban –, illetve sporteseményt valósítanak meg.

 

Hol? Bódvaszilas, Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Mikor? 2017. május 10 -11. (Szilasi Esték), május 13. (labdarúgó mérkőzés, helytörténeti séta)

 

A Pinkamindszenti IKSZT-ben a Közösségek Hete alkalmából május 8-án hétfőn gyógytorna foglalkozással várják az ezüstkorúakat. Május 12-én egymást érik a programok a Közösségi Házban: 13.00 órától egy műhelybeszélgetés során arra az aprófalvak számára különösen fontos kérdésre keresik a választ, hogy hogyan lehet „megmaradni és változni szakadatlan”. Délután pedig benépesül az udvar, és kezdetét veszi a hétvégenyitó családi nap a helyi közösségek közreműködésével: lesz sütés-főzés, angol nyelvi klub, kreatív foglalkozás, és még sok más!

 

Hol? Pinkamindszent, Vas megye – IKSZT

Mikor? 2017. május 8. (gyógytorna bemutató), május 12. (műhelybeszélgetés és családi nap)

 

A Tolna megyei Medina szinte minden nap zene- vagy énekszótól hangos, s a falu ismerői úgy tartják, Medinán teremnek a muzsikusok. Medinán több generáció is muzsikál, s az itteni népzenészek a magyar népzene követeinek tartják magukat. A medinai szerb és magyar népzenei kincs gyűjtésével, visszatanításával és terjesztésével nyolc éve foglalkozik tudatosan a település. A Közösségek Hetén május 12-13-án Medina zenei és irodalmi örökségét zenei együttesek fellépésével szervezett gálaműsorral és műveltségi vetélkedővel mutatják be az érdeklődőknek, de helytörténeti sétát is rendeznek.

 

Hol? Medina, Tolna megye

Mikor? 2017. május 12-13.

 

Tarts velünk a Közösségek Hetén!