Hagyományteremtő céllal, Közösségek Hete elnevezéssel országos rendezvénysorozat indul a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi együttműködésében, a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kiemelt projekt keretében. A program részleteiről Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára és Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója beszélt az eseménysorozat beharangozó sajtótájékoztatóján a szentendrei Skanzenben. A sajtóeseményen a konzorciumi partnerek részéről Kárpáti Árpád NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója, és Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója vettek részt.

Fiatal tehetségek bemutatkozó műsorával indult útjára a Közösségek Hete országos programsorozat: a megnyitónak a mágocsi Tarnai Nándor Városi Könyvtár és Kulturális Intézmény Művelődési Háza adott otthont. A programsorozatot Kárpáti Árpád, az NMI Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója nyitotta meg Mágocson, a további részletekről Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója, és Dr. Arapovics Mária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Cselekvő Közösségekért felelős szakmai vezetője beszéltek. A vendégeket házigazdaként Kiss Ferenc Péter, Mágocs alpolgármestere köszöntötte, aki a program zárásaként átadta a helyi Kiváló Közösségépítő címet Nemes Adriennek, a művelődési ház kulturális szervező munkatársának.

Sikeresen zárult az első ízben 2017. május 8-14. között, hagyományteremtő céllal megrendezett Közösségek Hete. 545 közösség, intézmény és civil szervezet regisztrálta 877 programját a rendezvénysorozatra, összesen 1382 programidőpont közül választhattak az érdeklődők. Galériánkban ízelítőt kaphatnak a rendezvényeken készült fotókból.