Találd meg a hozzád illő programot!

Somogy megye Baranya megye Tolna megye Zala megye Vas megye Veszprém megye Győr-Moson-Sopron megye Heves megye Csongrád megye Békés megye Bács-Kiskun megye Borsod-Abaúj-Zemplén megye Komárom-Esztergom megye Nógrád megye Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Hajdú-Bihar megye Fejér megye Jász-Nagykun-Szolnok megye Budapest Pest megye

2018. április

Események szűrése

Tematika:

Tematika

Téma:

Téma

Megye:

Megye

Szűrés indítása

Nincs esemény

AJÁNLOTT TEMATIKÁK

a Közösségek Hete programok megvalósításához

Az intézmények, közösségek minden olyan programmal csatlakozhatnak a rendezvénysorozathoz, amely képviseli a Közösségek Hete céljait.

  • Együtt lenni, együtt tenni jó – Közösségi akció a közösségért

A közösség ereje egy-egy közösségi akció megtervezésében, megszervezésében és lebonyolításában is megmutatkozik. A településen élők lehetőség szerint fogjanak össze egy közös jó cél érdekében, s együtt – akár valamely egyházi szervezet, a helyi karitász vagy helyi segítő civil szervezet bevonásával – valósítsák meg azt.

  • Európa kincses tárháza – Programok a Kulturális Örökség Európai Évében

A Kulturális Örökség Európai Évéhez kapcsolódva olyan programok megvalósítását várjuk, melyek ráirányítják a figyelmet Európa, s ezen belül hazánk gazdag és sokszínű szellemi és épített kulturális örökségére, helyi értékeink megóvásának szükségességére.

  • Közösség-be-vezető – Szakma-ismereti műhely fiataloknak

A fiatalok, fiatal közösségek számára szervezett műhely célja, hogy megismerkedjenek a helyi mesteremberekkel, s az általuk végzett tevékenységgel. A program segítséget nyújthat a fiatalok pályaválasztásához, és kedvet csinálhat egyik vagy másik mesterség elsajátításához. Egy hosszabb távú, gyümölcsöző együttműködés első lépése lehet a program, mely generációkat kapcsol össze, hidat képez a nonprofit, állami és forprofit szektor között, és növeli a helyi értékek megbecsülését. 

  • Kreativitás, innováció, kihívások – Szakmai közösségek bemutatkozása

A civil szervezetek, kulturális intézmények szakmai fórumokon, műhelymunkák, workshopok keretében vitathatják meg a szakma új kihívásait, módszereit, jó gyakorlatait, a közösségek intézményi bevonására, a közösségi élet szervezésére, az intézményi nyitottság és nyitás, az esélyegyenlőség lehetőségeire fókuszálva. Az intézmények könyvtári, múzeumi, közművelődési „közösségek napjában” is gondolkodhatnak. 

  • Kiváló közösségépítő cím

A Kiváló közösségépítő cím létrehozásával azokra a lelkes civil (nem hivatásos) közösségfejlesztőkre szeretnénk ráirányítani a figyelmet, akik nap, mint nap igen sokat tesznek közösségük épüléséért, szépüléséért. A cím adományozását a település bármely intézménye, közössége meghirdetheti, s a település lakói által adott ajánlások alapján nyerhető el. A cím odaítéléséről a meghirdető dönt.

  • Flash mob – Közösségi villámcsődület

Olyan flash mob-okat várunk, melyek kifejezik a közösségi összetartozás, akár az együtt cselekvés, a közös éneklés érzését. A nyilvános helyen szervezett villámcsődületekről készült fotókat, videófelvételeket közzétesszük a honlapunkon, illetve a közösségi médiában, Facebook oldalunkon és YouTube csatornánkon egyaránt.

  • Gyertek hozzánk vendégségbe! – Bemutatkoznak a települések közösségei

A program célja, hogy a településen működő közösségek megismerjék egymást, közös tevékenységeket kezdeményezzenek, egyúttal bemutatkozzanak a nagyközönségnek is.

Ez a programelem arra is lehetőséget ad, hogy a településeken működő civil csoportok, helyi civil szervezetek és intézmények párbeszédet indítsanak a közös munka, az összefogás lehetőségeiről.

  • Teret adunk! – Nyílt nap a kultúra csarnokaiban

A múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények, valamint a falaik között működő közösségek nyílt nap keretében mutatkozhatnak be a nagyközönségnek. A nyilvános próbák, klubfoglalkozások alkalmával új, lelkes tagokat toborozhatnak, eközben népszerűsítik az adott tevékenységet, s a szabadidő klubközösségben való eltöltését. Az intézmények bemutathatják, milyen infrastruktúrát, helyet/tereket, szakmai támogatást tudnak nyújtani a helyi közösségek, közösségi igények, új kezdeményezések számára.

  • Ilyenek voltunk, ilyenek vagyunk – Közösségünk egykor és ma

Az intézmények, illetve közösségeik például kiállítás, beszélgetés, vetítés vagy egyéb programok keretében mutathatják be múltjukat, jelenüket, jövőre vonatkozó terveiket egymás, valamint a nagyközönség számára. Sor kerülhet régvolt közösségek, elszármazottak találkozójára, generációk közötti tapasztalatcserére és tudásátadásra.

  • A hely, ahol itthon vagyunk – Helytörténeti séta

Az örökségséták a település értékeinek feltárását, bemutatását tűzik ki célul. A lokálpatrióták, helytörténészek, muzeológusok által vezetett túrák a helyi természeti, épített, néprajzi, történeti emlékeket, nevezetes épületeket, szobrokat, útmenti kereszteket keresik fel, felelevenítve a hely történetét, szellemiségét.